Дмитрий Селюк: «Луганчане держатся очень достойно»

мячБез грошей: правда чи перебільшення?

Насамперед, хочу сказати, що в нинішній ситуації — в Україні, й у суто клубній сфері — «Зоря» тримається дуже гідно. Видно, що футболісти згуртувалися довкола Юрія Вернидуба, а він, у свою чергу, з підо­пічними — довкола свого керівниц­тва. Так, іноді трапляється, що гравці певного ФК якийсь час не отримують заробітної платні, проте такі речі притаманні не тільки Східній Європі чи конкретно Україні, таке можна й на Заході знайти, наприклад, у мад­ридському «Атлетико». За моїми даними, нічого страшного в «Зорі» немає. На противагу багатьом українським командам, де гнилий менеджмент, який розкрадає касу, в луганців нічого подібного не спостерігається.

Мало спільного з контекстом.
«Зоря» направду має мало спільного із загальноукраїнським контекстом. Тут не знайти того, що є в «Металісті» чи «Говерлі»: в обох клубах величезна зарплатна заборгованість, але на цьому тлі вони купують новачків. Новачків, які, може, й не вартісні, проте вимагають хороших контрактів. Приміром, Назаренко — він же не гратиме за п’ять гривень, правда? А луганський ФК, як бачимо, нікого не купує, намагається підписати тільки вільних агентів і взагалі дуже обережно. То інші роблять дивні речі. Дивні й небезпечні: якщо так продовжиться далі, ФФУ дозволятиме харків’янам і ужгородцям підписувати нових виконавців, не погасивши заборгованості перед наявними або колишніми, спрацює ефект доміно. Решта клубів-банкрутів візьмуть на озброєння таку тактику: мовляв, якщо інших не карають за протиправні дії, значить, і нам так буде… 6 березня в Україні обиратимуть нового голову Федерації. Проаналізувавши стан справ, можу сказати, що я би віддав симпатії Коломойському. Справді, з одного боку, його можлива перемога спровокує звичний для вітчизняного футболу конфлікт інтересів. Із другого, мені бачиться, що він — чи не єдина людина, котра може навести лад. Принаймні, змусити всіх працювати за ухваленими регламентними нормами. Бодай Статут ФФУ шанувати… Зверніть увагу: в Греції недавно зняли 10 очок із клубу ОФІ (Крета), бо в нього заборгованості перед футболістами. Більше того: є ймовірність, що, коли ситуація не покращиться, ОФІ переведуть до нижчого дивізіону чи навіть позбавлять професіонального статусу. Натомість в Україні… Чому всі бояться скорочення УПЛ до 10 команд? Чим це гірше, ніж наявність третини клубів-банкрутів за 14 учасників?

Якщо «Зоря» переїде до Вінниці…
Мені складно говорити, наскільки це буде успішно з бізнесової точки зору. Треба знати багато внутрішніх нюансів. Очевидно, не гірше, ніж у Запоріжжі, де на матчі ходило мало людей. Для мене однозначно тільки те, що «Зорі» й решті команд Донбасу треба давати якісь очкові бонуси, бо вони всі 26 матчів проводять на виїзді, тобто перебувають у нерівних умовах із іншими учасниками УПЛ.