«Динамо» — «Заря»: пресс-конференция тренеров команд

После окончания матча, тренеры команд пообщались с журналистами и ответили на вопросы.

Головний тренер київського «Динамо» Мірча Луческу зустрівся з журналістами після перемоги над луганською «Зорею» в фіналі Кубка України сезону 2020/21 (1:0).

– Видовищний фінал Кубка України. У першому таймі була рівна гра, адже обидві команди підготувалися дуже ретельно до цього поєдинку та не давали один одному грати, проводячи, скажімо так, розвідку. Другий тайм і додатковий час проходили під нашу диктовку. Ми контролювали хід матчу та змогли забити. Створили ще кілька моментів, які, на жаль, не вдалося реалізувати.

Обидві команди були добре підготовлені тактично, і врешті-решт перемогла та команда, яка грала на частку секунди швидше та передбачала ходи суперника. І це були ми.

Важливим моментом стало те, що обидві команди витримали хороший темп протягом 120 хвилин гри, що говорить про хорошу фізичну підготовку. Маю велику надію, що «Зоря» покаже себе з найкращого боку і в єврокубках.

Вітаю своїх хлопців, адже дуже складно після виграшу чемпіонату зберегти концентрацію, мотивацію та бажання перемагати. Вони молодці і я їх вітаю. Це був гарний фінал національного Кубка, який ми будемо згадувати.

– Містер, вітаємо з перемогою! Судячи з того, що в основний час ви провели лише одну вимушену заміну, випустивши Караваєва замість травмованого Миколенко, ви готувалися до додаткового часу?

– Я казав гравцям, що сьогодні ми, можливо, будемо грати 120 хвилин. За їх самопочуттям у ході гри, свіжістю на полі, організацією гри в обороні, я був впевнений, що вони зможуть протриматися всі 120 хвилин.

З точки зору тактики всі мої футболісти зіграли дуже добре, ні в одній зоні не було практично жодних проблем. У кожній паузі я їх питав, хто не може продовжувати грати. Але всі хотіли грати, у всіх горіли очі, тому я не проводив замін. Виходячи з того, як проходила гра, як рухалися футболісти, як вони виконували свої функції, не було потреби робити заміни. Гравцям досить складно виходити на заміну і входити в ігровий ритм, тому я не став їх міняти.

– Національна збірна України проведе два матчі в вашому рідному Бухаресті на чемпіонаті Європи. Чи плануєте ви їх відвідати?

– Так. Я розмовляв і з Андрієм Шевченком, і з президентом Української асоціації футболу з цього приводу. Я буду присутній на матчах і робитиму все, щоб допомогти збірній України і в плані організації гри, і в плані підтримки вболівальників. Багато вболівальників бухарестського «Динамо» вдячні київському «Динамо» за організацію благодійного матчу, і будуть уболівати в цих поєдинках за Україну.

У той же час я бажаю, щоб якомога більше гравців київського «Динамо» брали участь в цьому чемпіонаті Європи, тому що вони цього заслуговують.

– Чи бачите ви в складі на наступний сезон Артема Шабанова та Назарія Русина?

– Про майбутнє ми поговоримо в наступні дні. Сьогодні ж хочеться всіх привітати та відсвяткувати перемогу. Футболісти, які починали сезон з нами, були в поганому психологічному стані, були пригніченими. І те, як вони відпрацювали цей сезон, з яким бажанням грати та перемагати його закінчили, – найголовніше.

Також я радий, що Міжнародний центр спортивних досліджень в своєму аналізі відзначив, що 16 вихованців нашої академії не просто брали участь в окремих іграх чемпіонату, а були футболістами основи та приносили користь команді. Їх футбольне зростання – це дуже важливий момент для київського «Динамо» і всього українського футболу.

 

Головний тренер луганської «Зорі» Віктор Скрипник поспілкувався з представниками ЗМІ після фінального матчу за Кубок України, у якому його команда в додатковий час поступилася київському «Динамо».

– По-перше, вітаю «Динамо» з перемогою. У Кубку з поля переможцем іде одна команда, і ми вітаємо динамівців із перемогою. Ми намагалися, щоб фінал був фіналом. Гра була тактично побудована правильно з нашого боку, але завжди вирішують нюанси, зокрема виконавська майстерність футболістів. Дійсно, з приходом нового тренера ті ж футболісти «Динамо» показали інше обличчя. Ми старалися як могли, у нас не було багато моментів, але водночас ми не давали великої свободи супернику.

– Як оціните сезон для «Зорі»?

– В принципі, сезон можна записати нам до активу. Почавши чемпіонат із двох поразок, ми закінчили його на третьому місці. Водночас не хочу сказати, що ми вичавили все з хлопців, але сміливо записуємо його до активу, навіть з урахуванням того, що були прикрі болючі поразки. Проте, ми знову треті, знову гратимемо в єврокубках, зробили маленький крок та вийшли до фіналу Кубка. Зроблю комплімент організаторам, цьому стадіону. Ми скучили за подібними святами футболу. Також хочу подякувати вболівальникам за підтримку. Але «Динамо» є «Динамо», і переможцем з поля мала піти одна команда.

– «Зоря», найімовірніше, не буде представлена ​​на Євро-2020. Вас, як тренера, влаштовує такий стан справ? Чи була у вас розмова з Андрієм Шевченком?

– Моїх гравців немає в заявці, тому розмови з тренером збірної у мене не було. Водночас ми маємо поважати рішення наставника національної команди. Ми не б’ємо себе в груди та не кричимо, що в нас найкращі гравці, але, як для нашого чемпіонату, у нас добротні футболісти. А викликати їх або не викликати – це не до мене питання.

– Ви сказали, що клуб робить усе, щоб зберегти кістяк. Але ціла група гравців неодноразово казала, що можуть залишити команду, плюс вас сватають до закордонного клубу…

– Хто каже – запитайте у них, звідки я знаю. Усе може бути, але у нас доволі солідний клуб, який хоче розвиватися й надалі.

– Які слова ви сказали хлопцям перед екстра-таймом? Склалося враження, що ваші підопічні хотіли виключно дотерпіти…

– Завжди легко казати по факту, після гри ми всі розумні. Я сказав, що ми граємо добре, не даємо шансів супернику, але це «Динамо». Кого не візьми, це топ-гравець для українського футболу. Ми не грали на нічию, шукали свої шанси, але кияни зараз – це не та команда, яка була минулого сезону. Їхня зіграність зіграла свою роль, що вони дотиснули нас у додатковий час. У нас була надія на стандартні положення, кілька разів удавалося вибігати… Не скажу, що ми грали феєрично, але якщо програли, десь щось не склалося.

– Третє місце – це ваш максимум у чемпіонаті України?

– У минулому сезоні третє місце ми завоювали в останньому турі, у боротьбі з «Десною» та «Динамо», у цьому ж воно далося нам легше плюс вийшли до фіналу Кубка України. Бажання хоч відбавляй, але треба дивитися в майбутнє. Хочеться, звичайно, щоб гра покращилася, а хлопці набралися досвіду.

– Чи є плани на міжсезоння?

– Ми збираємося 15 червня, на 25-е заплановано виліт на збір – і все закрутиться заново.