“Свисток по-українськи”. Суддівський аналіз матчів 19-го туру УПЛ

СудьяЧемпіонат стартував і швидко повернув нас до реалій. Ми швидко усвідомили, що ті поодинокі помилки, з якими довелося стикатися під час аналізів основних матчів європейських топ-чемпіонатів – квіточки в порівнянні з українськими ягідками. Ягідками з отрутою.

Суддівських помилок в поєдинках 19-го туру вітчизняної Прем’єр-ліги, що їх вистачило б ще на кілька тижнів наперед. Причому, на думку експертів UA-Футболу, колишніх арбітрів ФІФА Мирослава Ступара і Сергія Шебека, робота окремих їхніх колег за ремеслом виглядала гіршою, ніж суддівство рефері-початківців.

«Зоря» – «Говерла» – 2:1. Суддя – Віктор Швецов (Одеса)

Швецов

Мирослав Ступар: Арбітр Швецов потрапляє через свою роботу в центр уваги ледь не щороку. Наче й досвідчений суддя, попрацював на міжнародній арені, але факт залишається фактом. Не встигли ми забути поєдинку «Севастополь» – «Металург» З, коли нападник кримчан Кунєцов забив переможний гол рукою, як маємо новий скандал за участю одеського рефері. Деякі причини такого явища на поверхні, деякі – ні. Негативів в рішеннях Швецова в цьому матчі я нарахував надто багато, як для молодого арбітра. Цей арбітр ставить себе навіть вище, ніж гра. Арбітр для гри, а не гра для нього. Думаю, Швецов це й сам розуміє, але чомусь веде себе у ставленні до футболістів зверхньо.

Сергій Шебек: Начебто, матч обслуговував досвідчений арбітр, проте гру він провів, на мою думку, дуже погано. Якби таким чином відпрацював новачок, я б ще міг зрозуміти. Раніше, ще працюючи в Комітеті арбітрів, я говорив Швецову: «Вітю, ніколи не поспішай розкидатися картками наліво й направо. Картку треба виправдати, а не вимахувати нею, як шашкою». Видно, до порад Швецов не прислухається.

8-ма хвилина. Півоборонець ужгородців Євген Макаренко на чужій половині поля в боротьбі за м’яч збив Даніло й отримав попередження.

Мирослав Ступар: Це елементарний фол, який не тягнув на попередження. Арбітр має прогнозувати, що буде далі і не карати на восьмій хвилині футболіста попередженням за незначне порушення. В окремих випадках ранню картку суддя показує, щоб футболісти його зрозуміли і надалі діяли коректніше. Але в цьому поєдинку гравці не зрозуміли, чого від них хоче Швецов. Гра не носила грубого характеру, але завершилася одинадцятьма попередженнями і двома вилученнями.

Сергій Шебек: Гра була ще доволі спокійною і обставини не вимагали попереджувати когось з футболістів. Тим паче, в такому епізоді. Макаренко, звісно, порушив правила. Він пішов на перехоплення, трохи не встиг і вдарив суперника в коліно. В таких випадках достатньо обмежитися усним попередженням. Жодної небезпеки цей момент не таїв, м’яч знаходився на половині поля «Зорі» і йшов в сторону бокової лінії. Попередження показане за формальною ознакою.

38-ма хвилина. Після довгої передачі нападник «Говерли» Володимир Лисенко на швидкості в супроводі оборонця господарів Тоні Шуніча входив до штрафного майданчика суперників. З повтору видається, що Лисенко торкнувся до м’яча рукою першим за свого опонента, але арбітр гри не зупинив, не зафіксувавши порушення ні в один бік, ні в інший.

Мирослав Ступар: В цьому моменті арбітр відстав від епізоду і бачив момент зі спин футболістів. Візуально, тут вартувало призначити пенальті за гру рукою Шуніча. Принаймні, так вважали експерти щотижневих футбольних програм. Але чомусь ніхто скрупульозно не розглянув, як футболісти діяли в цьому епізоді. Після довгої передачі м’яч опустився перед Лисенком і Шунічем і вдарився в землю. Після відскоку Лисенко правою рукою, зап’ястям спрямував м’яч уперед. «Куля» вдарилася в груди Шунічу і після того хорват зіграв рукою. Якщо поспостерігати за діями Швецова, то помітимо, що він підніс свисток до рота і збирався зробити сигнал, але в останню мить змовчав, бо не знав, яке рішення варто виносити. І слава Богу, що жодного рішення арбітр не виніс, бо признач він пенальті, виник би серйозний скандал. Епізод дуже складний і ні асистент, ні додатковий суддя побачити деталей епізоду фактично не могли. Арбітр за ворітьми Сергій Лисенчко, можливо, бачив гру рукою Шуніча, але точно не міг помітити руки у Лисенка. Це долі секунди і арбітр міг розібратися в тонкощах епізоду лише у випадку, коли б він бачив епізод в профіль.

Сергій Шебек: Момент дуже цікавий, дискусійний. З телекартинки видно, що арбітр дуже сильно відстав від розвитку контратаки, метрів на 30-35. Чітко зрозуміти, що відбулося, він не міг. Окрім того, Швецов з-за спин не бачив, що гравці роблять руками. Допомогти судді міг асистент за ворітьми. Не можу стверджувати зі стовідсотковою впевненістю, але видається, що перед тим, як рукою зіграв Шуніч, Лисенко зачепив м’яч рукою першим. Якщо ні, то рефері мав призначати одинадцятиметровий, бо Шуніч вибив м’яч рукою доволі відверто. Якщо ж підіграв собі рукою Лисенко, суддя мав дати штрафний в бік воріт «Говерли».

38-ма хвилина. Шуніч неподалік від кутового прапорця справа на своїй половині поля, судячи з повтору, штовхнув у спину Лисенка. Суддя зупинив гру і… попередив нападника «Говерли» за симуляцію.

Мирослав Ступар: В рішеннях Швецова не було послідовності і часто приймалися вони неправильно. Цього разу в єдиноборстві Шуніча і Лисенка, які протистояли один одному впродовж всього матчу, спостерігаємо елементарний поштовх у спину. Через те зрозуміти логіку винесеного Швецовим попередження для Лисенка я не можу. Симуляцією тут і не пахло й апеляцій від Володимира теж не було видно.

Сергій Шебек: Симуляції не було взагалі. Шуніч відверто штовхнув Лисенка в спину і арбітр, відповідно, був зобов’язаний призначити штрафний удар в бік воріт «Зорі». Знову таки, мушу зауважити, що Швецов знаходився від моменту далеко, метрах в 35-40. Безперечно, з такої відстані прийняти правильне рішення арбітр не міг. І це суттєвий промах, бо ж могло статися, що згодом Лисенко напрацював би на заслужену жовту картку. Тоді його довелося б вилучати з поля. Щось схоже в кар’єрі Швецова вже було. В 2008-му він у фіналі Кубка України-2007/2008 в схожій з нинішньою Лисенковою ситуації показав другу жовту картку гравцеві «Шахтаря» Олександрові Гладкому. То була груба помилка і зараз Швецов її повторив знову.

*

45-та хвилина. Гравець «Зорі» Ігор Чайковський впав після верхової боротьби з Мірко Райчевічем. Арбітр покарав серба попередженням за відмашку. Для Райчевіча ця жовта картка була другою. Тим самим, весь другий тайм «Говерла» мусила грати в меншості.

Мирослав Ступар: Поспішність при винесенні невиправданих покарань – давня хвороба Швецова. Перше попередження Райчевіч заробив цілком справедливо. Але те, що відбулося на 45-й хвилині – ігровий момент, боротьба за верховий м’яч, без натяків на порушення. Вважаю, що руки Райчевіча були в природньому положенні, бо коли людина збирається вистрибувати, вона піднімає руки вгору. Жодного руху з метою вдарити суперника я з боку Мірко не побачив. Карати його жовтою карткою не було жодної підстави. В гіршому разі – це фол і штрафний удар.

Сергій Шебек: Чергова картка за формальною ознакою. В цьому епізоді теж вартувало обмежитися штрафним ударом в бік воріт «Говерли» і усним попередженням. Певен, після цього Райчевіч був би обережнішим. Момент жу суто ігровий. Після відскоку Райчевіч і Чайковський намагалися заволодіти м’ячем у повітрі. Балканець, намагаючись відштовхнутися від землі потужніше, як і кожна людина, намагався допомогти винести собі тіло вгору руками. Припускаю, що підборіддя Чайковського суперник міг зачепити випадково. Але умислу в діях Райчевіча не було. Помилкове, невиправдане вилучення.

54-та хвилина. Півоборонець господарів Сергій Ференчак прагнув увірватися в штрафний майданчик гостей, але не зумів проскочити повз оборонця Бояна Малішіча. Луганчанин впав, а суддя показав йому жовту картку за симуляцію, другу для Сергія в матчі. Тим самим Швецов вирівняв склади команд.

Мирослав Ступар: Таке враження, що це покарання Швецов виніс для «відмазки». Епізод елементарний: Малішіч наступив на ногу Ференчаку і той впав. Яка там була симуляція, збагнути важко. Десять на десять, але певен, що жодна з команд таким арбітражем задоволена не була.

Сергій Шебек: Ні про яку симуляцію мови бути не може. Малішіч наступив Ференчаку на ногу і тут вартувало призначити штрафний в сторону воріт «Говерли». Натомість маємо друге вилучення. Ось до чого приводить розкидання картками.

66-та хвилина. Футболіст команди господарів Дмитро Хомченковський неподалік від штрафного майданчика ужгородців фінтами спробував пройти відразу трьох опонентів, однак, пройшовши Малішіча і відпустивши м’яч від себе надто далеко, луганчанин впав. На думку Швецова, оборонець «Говерли» збив суперника і заслуговував на жовту картку.

Сергій Шебек: Як і в більшості моментів, Швецов знову зробив все навпаки. Там, де симуляції не було й близько, арбітр карав гравців жовтими картками. Тут, в моменті, де Хомченковський, прокинувши м’яч, побачив виставлену ногу Малішіча, зробив півтора кроки і впав, симуляція була беззаперечною. Однак суддя зафіксував порушення і попередив оборонця «Говерли». Хоча насправді на жовту картку за симуляцію заслуговував Хомченковський.

75-та хвилина. Новачок «Зорі» Яннік Болі в боротьбі з Павлом Щедраковим виконав «накладку» й попередження за цю небезпечну дію не отримав.

Мирослав Ступар: Це порушення, яке тягнуло навіть не на жовту, а швидше на червону картку. Елементарна «накладка», однак арбітр, давши свисток, іідняв руку вгору, призначивши навіть не штрафний, а вільний удар за небезпечну гру.

Сергій Шебек: Болі заслуговував протягом півтори хвилини бути вилученим з поля. В цьому епізоді арбітр мав продемонструвати незламність і показати французові попередження за «накладку», як того вимагають вимоги ФІФА. Болі виконував цю недозволену дію з протяжкою, з винесенням картки тут не мало бути жодних сумнівів.

76-та хвилина. Той же Болі в боротьбі за м’яч в середині поля ліктем повалив на газон Малішіча. Тим самим француз заслужив перше для себе в українському чемпіонаті попередження.

Сергій Шебек: Це мало бути не перше, а друге попередження для Болі. На цю картку Яннік напрацював точно так само, як і в попередньому епізоді, коли виконував накладку.