Футбольні варяги на просторах України. “Зоря” (Луганськ)

ИдахорUA-Футбол продовжує знайомити своїх читачів з легіонерами, які виступають в Українській Прем‘єр-лізі. Сьогодні в об‘єктиві команди з першої половини турнірної таблиці.

Примітка*: в дужках біля країни зазначена кількість матчів, які гравець провів у футболці своєї національної збірної; центральних півзахисників не розділяємо на опорних та атакуючих; вартість гравців взята з сайту transfermarkt.de

“Зоря” (Луганськ). Легіонерів у команді – 9

Кршеван Сантіні – голкіпер (Хорватія), 750 тисяч євро
Тоні Шуніч – центральний захисник (Боснія і Герцеговина – 2), 700 тисяч
Даніель Аддо – центральний захисник (Гана),500 тисяч
Нікола Ігнатьєвіч – лівий захисник (Сербія), 600 тисяч
Желько Любеновіч – центральний півзахисник (Сербія), 700 тисяч
Джаба Ліпартія – центральний півзахисник (Грузія – 2), 800 тисяч
Даніло – півзахисник/форвард (Бразилія), 600 тисяч
Лакі Ідахор – форвард (Нігерія – 2), 700 тисяч
Яннік Болі – форвард (Код-д’Івуар – 1), 500 тисяч

Вивести якусь закономірність у підписанні луганчанами закордонних гравців доволі складно. На даний момент є два футболісти, які колись визначали малюнок гру сімферопольської “Таврії”. Желько Любеновіч в період із літа 2006-го по зиму 2012-го провів за “таврійців” більше 120-ти поєдинків, але зі зміною керівництва клубу досвідчений серб був вимушений шукати собі нове місце роботи. Транзитом через “Олександрію”, Желько опинився у “Зорі”, де не є таким же ключовим гравцем, але стабільно виходить в основному складі.

Ще один колишній кримчанин – Лакі Ідахор. Запрошувався в Україну київським “Динамо”, але найкраще проявити свої бомбардирські якості зумів саме у Криму. Саме нігерієць забив вирішальний м‘яч у ворота донецького “Металурга” у фіналі Кубка України в 2010-му році. В Луганську Лакі – також ключовий виконавець. Його чотири голи допомогли команді боротись не за виживання, а за потрапляння до Ліги Європи.

В це міжсезоння керівництво “Зорі” придбало ще одного легіонера в лінію атаки, який, за логікою, має створити серйозну конкуренцію саме Ідахору (в перспективі стати достойною заміною форварду). Івуарійський француз Яннік Болі починав свій футбольний шлях в “ПСЖ”, а останнім клубом був болгарський “Чорноморець”. Луганські вболівальники покладають багато надій на цього гравця, але чи зможе форвард впоратись з відповідальністю – покаже час.

Приємно дивує останнім часом Даніло. За спиною бразильця немає досвіду виступу у великих клубах, от і на початку українського етапу кар’єри футболіст не вражав. Але зараз являється основним виконавцем у команді Юрія Вернидуба: Даніло зарекомендував себе як універсальний футболіст і багато атак луганчан будуються саме через нього.

Перевіреним бійцем є Джаба Ліпартія. Грузин провів у футболці луганського клубу вже півсотні поєдинків, що для легіонера, погодьтесь, показник доволі непоганий. Гра Тоні Шуніча та Ніколи Ігнатьєвіча викликає у прихильників “Зорі” неоднозначні відгуки. Серб не завжди надійний у захисних діях, але результативну підключається до атак. Втім, альтернативи Ніколі на даний момент у Юрія Вернидуба, практично, немає. Шуніч майже відразу після своєї появи у Луганську став основним гравцем колективу. Саме вдала гра центрбека в чемпіонаті України змусила тренерів національної збірної Боснії і Герцеговини Сафета Сушича звернути увагу на Тоні.

Подавав великі надії (в тому числі і грою за молодіжну збірну Гани) Даніель Аддо. Захисника активно “сватали” до донецького “Шахтаря”, але опинився ганець у “Зорі”. От тільки закріпитись в основному складі команди Аддо поки що не може. Ну і ще один легіонер – Кршеван Сантіні – ще тільки пристосовується до українських футбольних реалій. Голкіпер – перспективний, але це єдине, що на даний момент можна сказати про цього футболіста.

Таким чином, можна зауважити, що луганська “Зоря” нічим особливим у питанні легіонерів серед інших команд УПЛ не виділяється. Є гравці з іноземним паспортом, які команді приносять багато користі, є – які поки що себе не знайшли.