Яннік Болі: «Найбільше хочу, щоби «Зоря» пробилася до єврокубків»

Янник БолиАвтор дубля у ворота «Іллічівця» впевнений, що його «Зоря» вже показала, що гідна представляти Україну на євроарені

— Відзначившись у останньому матчі дублем, ви вийшли на 5-ту позицію у списку найкращих бомбардирів української прем’єр-ліги. І тепер од першого місця вас відділяє всього чотири м’ячі. І це при тому, що лідер гонки Девич уже не виступає в Україні. Як гадаєте, чи маєте шанси стати найкращим бомбардиром цього сезону, й загалом, чи женетеся за цим званням?
— Так, звичайно, хотів би стати у цьому списку першим, із іншого боку, а хто би цього не хотів? А щодо шансів, то, звісно, в мене їх менше порівняно з гравцями «Динамо» чи «Шахтаря». Хоча ми теж проводимо хороші ігри й забиваємо достатньо м’ячів. Глибоко в душі я й хочу забити найбільше, але запевняю, для мене найкращим досягненням цього сезону була би не перемога в гонці бомбардирів. Найбільше хочу, щоби «Зоря» пробилася до єврокубків. Оце було би значно вагомішим досягненням. Це стало би вперше в історії новітнього луганського футболу. Та й те, що я регулярно забиваю, це далеко не лише моє досягнення — на результат грає вся команда.

— До поразки від донецького «Металурга» в позаминулому турі ви стабільно забивали в трьох матчах поспіль. Чи можна сказати, що зараз ви на піку своєї ігрової форми?
— Я просто роблю свою роботу. Може зі сторони це й виглядає якимось вражаючим результатом, але для мене це не так. Це не означає, що вважаю себе найкращим чи вищим за когось, ні! Я завжди намагаюся так грати. Як на мене, форвард має забивати, а не простоювати на полі, повинен витискати навіть із мінімальних моментів максимум. Так, мені не завжди все вдавалося, недавно була травма, тож я багато пропустив. А зараз її залікував і почуваюся чудово. Звичайно, в «Зорі» не завжди складалося так, як би мені того хотілося. Та, на щастя, зараз тренерський штаб мені довіряє й дає можливість грати в кожній грі. Відповідно, й я намагаюся цю довіру виправдати. Що ж до піку форми, то сказати тяжко. Стара травма більше не турбує, тож можна забивати далі. Моє завдання — робити все, щоби команда вигравала щоматчу!

— Щодо першого вашого голу в минулому матчі: ви самі зголосилися пробивати пенальті чи такою була воля тренера?
— Так, я сам зголосився його реалізувати. Я звернувся до тренера, він не заперечував, і я взявся пробивати. Щоправда, Даніло також показав, що й він не проти підійти до точки, та все ж ми поговорили, відтак зійшлися на тому, що цього разу пенальті виконаю все ж таки я. І, як виявилося, виконав я його вдало — ми подвоїли рахунок.

— Як загалом оцінюєте перемогу в матчі з «Іллічівцем»? Це можна вважати компенсацією, реваншем після розгрому від донецького «Металурга»?
— Думаю, що навіть якби ми й не перемогли у цьому матчі, вболівальники все одно би нас зрозуміли, побачивши, що ми не опускали рук, викладалися на полі й боролися до кінця. На щастя, ми виграли й забили аж три м’ячі, тим самим реабілітувалися за попередній провальний матч. Ми показали, що врахували всі помилки, які допустили в позаминулому турі, й виправилися, стали сильнішими. Ми добре попрацювали перед грою з «Іллічівцем», і це дало чудовий результат.

— Що після матчу говорив Юрій Вернидуб команді загалом і вам зокрема?
— Сказав, що пишається нами й задоволений грою, та попросив не розслаблятися, а й надалі продовжувати в тому ж ритмі. У нас ще вдосталь ігор попереду, тож цей запал нам потрібно зберегти. Він подякував усім футболістам і мені також.

— Зараз «Зоря» перебуває на 7-й сходинці турнірної таблиці. Це нині задовільний результат для луганського клубу, як гадаєте?
— Ні для кого не секрет, що ми хочемо грати в європейських кубках. І для цього нам потрібно посідати місця якомога вище. Тому не скажу, що задоволений тим, що наша команда на сьомій сходинці. Думаю, що своєю грою ми заслуговуємо на те, щоби представляти Україну в Лізі Європи. Аби такі думки підтвердилися, потрібно доводити це все в кожній грі. У нас зараз не дуже велике відставання від зони єврокубків, отож шанси туди пробитися маємо пристойні. Ми показали, що можемо переграти й «Дніпро», й «Динамо»… Обіцяю, що будемо боротися за місця вищі, ніж сьоме. І, сподіваюся, нам це вдасться.

— Цими вихідними вам належить зіграти проти «Чорноморця». У першому колі ви поступилися одеситам. Як зараз готуєтеся до цієї гри?
— Нам немає чого боятися «Чорноморця», хоча ми й поступилися їм восени. Ми готуємося до цієї гри, як до будь-якої іншої. Наше завдання — перемогти! І не важливо, чи це «Чорноморець», «Динамо», «Шахтар» чи «Ілічівець». Немає коли розслаблятися.

— І наостанок, у тій ситуації, що нині склалася, чи безпечно почуваєтеся в Луганську?
— Я ще не бачив на власні очі тут чогось такого, що могло би загрожувати моїй безпеці. Усі ті моторошні картинки бачив лише на екрані телевізора чи в Інтернеті. Тут поки спокійно і, сподіваюся, так буде й надалі. Суперечки між Україною та Росією не мають вплинути на футбол.

“Украинский футбол”