Богдан Бутко: “Від пропозиції Вереса відмовився, а контракт із Чорноморцем зруйнувала гра з друзями”

В ексклюзивному інтерв’ю «УФ» Богдан Бутко розповів про те, як опинився у луганській Зорі, пригадав період у Шахтарі, зізнався та оцінив теперішній донецький Шахтар.

Важко повірити, проте учасник двох фінальних турнірів чемпіонату Європи Богдан Бутко тривалий час знаходився без професійної команди. У нього була пропозиція від рівненського Вереса, але він відмовився та нещодавно перейшов до луганської Зорі.

«Від пропозиції Вереса відмовився, а контракт із Чорноморцем зруйнувала гра з друзями»

– Богдане, ви нещодавно перейшли до луганської Зорі. Як вам надійшла пропозиція? 

– Якщо чесно, то все було важко. Тому що півроку шукав команду і не зумів знайти. У підсумку просидів ще півроку без клубу. Була пропозиція від рівненського Вереса, але я особливо не розглядав, бо хотів бути ближче до дому, у Києві або недалеко від нього. Тому що діти ходять у школу, сім’я тут. 

Так вийшло, що мені запропонували перейти до Зорі. Я приїхав у розташування команди, потренувався п’ять днів і підписав контракт. З головним тренером Патріком ван Леувеном я знайомий давно, знаю його ще з того часу, як мені було 14 років. Він якраз прийшов до Академії Шахтаря, а я тоді був там.

– Як вас прийняли у новій команді? Кого з гравців вже знали особисто до переходу? 

– Прийняли дуже добре, колектив хороший. Знав особисто кілька людей: Чурка, Мишньова, Імерекова, Данченка.

– Зоря є одним із лідерів цього сезону. Який секрет її успіху? 

– У нас дуже хороші тренування, команда добре займається, тренувальний процес інтенсивний.

– Також ходили чутки про те, що ви можете перейти в Чорноморець. Наскільки це правда? 

– Так, був такий момент. Взимку, 29 грудня, я навіть підписав контракт із Чорноморцем. А 3-го січня я пішов грати у футбол з друзями 5 на 5 і отримав травму, порвав бокову зв’язку, тож одесити зі мною розірвали контракт. У підсумку я вилікувався, вони мені зателефонували і хотіли бачити в команді, але по умовах ми не зійшлися. 

– Богдан Бутко у майбутньому: головний тренер чи спортивний директор?

– Напевно, мені більше підходить роль спортивного директора. Життя – непередбачувана річ і може статися різне. Зараз забігати наперед не можна, адже в нашій країні війна. На сьогоднішній день я хочу ще грати у футбол, бо мені дозволяє здоров’я.

«У Марлоса була найдорожча машина в Шахтарі – Bentley»

– Після 13 років перебування у структурі Шахтаря, ви залишили команду минулого року. Чому вирішили так зробити? 

– Це не від мене залежало. Мене почали посувати, не давали грати. Тож я поїхав у Польщу до Леха, а після того ‒ у Туреччину. Це була не моя ініціатива поїхати з Шахтаря. Когось іншого, я здогадуюся, хто це міг зробити, але прізвище говорити не буду, багато людей зрозуміє, хто це. 

– Тримаєте образу на Шахтар? 

– Ні, в жодному разі. Цей клуб мені багато що дав. Та все-таки я пограв трошки за Шахтар і можу лише подякувати донецькому клубу. 

– Що вам найбільше подобалося у Шахтарі? 

– Все, в принципі. Якщо команда постійно грає у Лізі чемпіонів, то це серйозний рівень. 

– Чи були якісь речі, які вам були не до вподоби у Шахтарі? 

– Важко сказати. Це хіба вже тренувальний процес або побутовий. Я думаю, що в кожній команді є щось позитивне і негативне. У таких великих клубах, як Шахтар, більше позитиву все-таки. 

– Назвіть найприємнішого та найнеприємнішого легіонера, яких ви застали у Шахтарі? 

– Марлос – дуже хороша людина та футболіст. А найменш приємний ‒ навіть не знаю. Якогось негативного такого не було. Хіба у деяких моментах щось було, але я зараз не пригадаю.

– Хто у Шахтарі був прикладом справжнього професіоналізму? 

– Напевно, Тарас Степаненко. Людина робить все для футболу, намагається вдосконалюватися, навчається. За межами поля та безпосередньо на полі. 

– З яким тренером вам було найкомфортніше працювати? 

– А я, виходить, що лише з Паулу Фонсекою тренувався, хіба ще з Мірчою Луческу був на зборах. При Фонсеці я грав якраз за Шахтар. Згодом був Луїш Каштру. Якраз при ньому мене забрали ‒ я вже з ним не грав. Сказати щось погане про Каштру не можу, адже, можливо, це була не його ініціатива, щоб я не грав за команду. 

У мене з кожним тренером були хороші стосунки ‒ і з мого боку, і з їхнього. Тут більше інше зіграло роль. Або якісь гроші, або треба було ставити бразильців. Точно сказати не можу.

– У кого з гравців була найдорожча машина? 

– У Марлоса, в нього був Bentley. 

«Шахтарю треба два роки, щоб звикнути до нової стратегії клубу»

– Що можете сказати про теперішній Шахтар?

– Зараз важко Шахтарю: багато футболістів пішло, є нові наші хлопці, немає бразильців. У перших матчах грали не дуже, але зараз вже набирають хід. Я бачу, що у молодих гравців потенціал дуже великий. Ліга чемпіонів це підтверджує.

– Шахтар з початку 2000-х розпочав робити ставку на легіонерів і з кожним роком їх ставало більше. Колись це було круто і Шахтар розривав на євроарені. Зараз залишилось лише кілька легіонерів. Скільки часу треба Шахтарю, щоб звикнути по суті до нової стратегії клубу?  

– Я вважаю, що їм треба два роки. Потрібно, щоб утворився новий кістяк команди із українців. Якщо вони всі будуть рости та прогресувати, то вони будуть вже за собою тягнути решта гравців.

– Які шанси у «гірників» у групі Ліги чемпіонів? 

– Після двох стартових матчів доволі великі. Спочатку всі казали, що буде добре, якщо з третього місця вийдуть у Лігу Європи. Тепер у донеччан є всі шанси на те, щоб вийти з групи Ліги чемпіонів. Мають виходити у плей-офф. Тим паче, що знову грають з мадридським Реалом ‒ і Шахтар вже знає, як у них вигравати. Тому немає нічого неможливого.

– Як думаєте, чи варто Руслану Малиновському залишатися в Аталанті?

– Важке питання. Це треба дивитися, що відбувається всередині команди. Які у нього стосунки з головним тренером. Ми бачимо, що він забиває чимало, виходив у старті. Йому піде на користь, якщо він буде грати. 

Якщо не буде, то, звичайно, краще кудись перейти. Бо все-таки вже вік не молодий і сидіти на заміні не дуже хочеться. Кожному гравцю треба ігрова практика. 

Якщо він хоче грати у футбол, а йому там не будуть цього давати, то краще йти з Аталанти.

«У Туреччині мені дали лише одну зарплату, а ще чотири винні»

– Останнім вашим клубом був турецький Ерзурумспор. Як вам було грати у Туреччині? 

– Чесно кажучи, це гіркий досвід для мене. Коли я вже поїхав із Туреччини, то сів і все проаналізував. Таке відчуття, що я потрапив на років 10 назад у футбол. Тренування практично ніякі, поля погані, місто теж погане. Люди навіть англійською не говорили. Рівень футболу не дуже хороший. 

Я в Туреччині не грав практично, за два місяці три тренери змінилося. Також не платили гроші. Я вже виграв суди, але навіть зараз ще досі не віддали нічого. У мене був контракт на п’ять місяців: дали лише одну зарплату, а чотири ще винні. Точної суми не можу сказати, бо це конфіденційна інформація. 

Керівництво Ерзурумспора зараз виходило на мене, хотіли повернути суму, але там навіть 70% не було від того, що вони винні.

– Що найбільше вразило у Туреччині? 

– Туреччина – красива країна, але вийшло так, що в тому місті, де я грав, не дуже комфортне містечко. Воно розвивається тільки за рахунок гірськолижного туризму. Практично всі гравці жили на базі, тому що квартири неможливо було знайти. Не було ні телевізорів, ні дивану, ні шаф. 

– Перед турецьким етапом у вашій кар’єрі був польський Лех. Який чемпіонат сильніший: польський чи турецький? 

– Важке питання, адже це два різні чемпіонати. У Туреччині великі гроші та багато іноземців. Але я би не сказав, що вони всі хорошого рівня. Однак всі заробляють великі суми. Комусь платять, комусь ні. У кожному клубі по-різному. У Польщі все стабільно: є стеля зарплат, їдуть хороші легіонери, та й команди грають стабільно. У Туреччини ніби непоганий чемпіонат, але у єврокубках завжди грають погано.

– До війни побутувала думка, що поляки дуже складні люди та не дуже добре колись ставились до українців, це правда? 

– Я не зустрічав такого. Усі ставилися добре. Тому все було нормально. Можливо, в когось були погані історії, але в мене ні.