Свисток по-украински. Судейский анализ матча “Заря” – “Ильичёвец”

СудьяОчередной тур украинского первенства среди элитных команд подарил новые судейские скандалы. Иными словами, почву для анализа экспертам www.ua-football.com, бывшим арбитрам ФИФА Мирославу Ступару и Сергею Шебеку их коллеги по ремеслу предоставили немалую.

«Зоря» – «Іллічівець» – 3:0. Суддя – Сергій Скрипак (Київська область)

38-ма хвилина. Луганчанин Іван Петряк, отримавши довгу діагональну передачу зліва від Григорія Ярмаша, входив на швидкості до штрафного майданчика гостей, однак у межах 16-метрової зони не втримався на ногах після жорскої опіки з боку Артема Путивцева, який знаходився за спиною. Рефері після тривалої паузи призначив пенальті.

Мирослав Ступар: Скрипаку пощастило, що він мав хорошу підтримку від авторитетних додаткових арбітрів Анатолія Жабченка і Сергія Березки. Ця підтримка, певен, вплинула на дії Сергія, котрий, мабуть, сподівався на те, що йому допоможуть. Яскраве підтвердження такому припущенню – цей епізод. У принципі, там все очевидно: Путивцев штовхнув Петряка у спину і арбітр мав призначати пенальті. Втім, Скрипак почав рухатися в напрямку від воріт гостей. Вочевидь призначати пенальті він не збирався. На щастя, радіозв’язком була отримана підказка від Жабченка і рефері своє рішення змінив. Показово, що футболісти «Іллічівця», визнаючи факт порушення, сильно з арбітром не сперечалися. Думаю, до всього суддя мав також покарати Путивцева попередженням за навмисне порушення в межах карного майданчика. Так чи інакше, завдяки командній роботі серйозної помилки Скрипаку вдалося уникнути. Але що б Сергій робив, не будь за воротами Жабченка? В ідеалі арбітр зі свистком має чітко визначати наявність порушень сам.

Сергій Шебек: Саме в цьому випадку трапився єдиний наразі позитивний у весняній частині чемпіонату епізод за участю додаткового асистента. Сам матч був для суддівства не важким, але на цьому моменті зупинитися варто. Путивцев відверто штовхнув Петряка у спину. Втім, Скрипак призначати пенальті не збирався і вже почав рухатися в зворотньому від воріт «Іллічівця» напрямку. Та добре, що втрутився у перебіг подій помічник арбітра за ворітьми Анатолій Жабченко. З допомогою кримчанина суддя після паузи уникнув серйозної помилк